10.10.09

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev.

Vaevalt olin jõudnud üles ärgata, kui tuli ilmselt tänase päeva pommuudis: Nobeli rahupreemia läks Barack Obamale. See oli nüüd kindlasti palju suurem üllatus kui kirjandusauhind, rääkimata teistest preemiatest. Eriti muidugi selle tõttu, et üldiselt jagatakse Nobeleid ikka tehtud asjade eest isegi rahu alal - viimasel puhul küll enamasti palju kiiremini kui teistes valdkondades, sest poliitilises perioodilisustabelis on rahu kindlasti kohe kõige väiksema poolestusajaga element ja vajab seepärast kiiret tabamist, et talle nimi elik preemia kätte anda. Sedakorda aga anti see siis "lootuste ja ootuste" eest. See muidugi ei pruugi sugugi hea olla, sest lükkab ka Obama õlule otsekui kohustuse midagi reaalselt ära teha (seni pole tal ju õieti midagi ette näidata, mis tõepoolest preemiat õigustaks), mis aga võib sundida teda kiirustama ja kui rahuasjades üldse midagi vastunäidustatud on, siis enamasti on selleks kiirustamine.

Aga eks näeb. Põhimõtteliselt saab ta ilmselt end kahes piirkonnas õigustada: Afganistan ja Palestiina. Esimesega võib isegi õnneks minna juba Obama valitsusajal (nagu Bushi ajal Iraagiga), kuigi praegu on Obama poliitika olnud seal üsna kobav või õigemini pole tal endal seal eriti poliitikat olnudki, pigem on ta andnud vabad käed sõjaväelastele, kuid teise puhul on muidugi edulootused õige haprad: keegi ei saa ju välistada, et Iisraelis ja Palestiinas saabuvad rahu ja õnn ja muud toredad asjad juba täna pärastlõunal kell 16.12, aga selle uskujaid ei leiaks ilmselt isegi siis, kui kõik maailma Diogenesed õlilampidega ringi tuuritama panna.

Selle kõrval oli teine huvitav uudis see, et Ukraina välisministriks tõusis Petro Porošenko. Teda võib pidada ilmselt üheks Ukraina rikkamaks meheks ka praegu, ehkki ta olevat miljardärist taas pelgalt miljonäriks langenud. Rikkuse kogumise liigilt võib teda pidada Ukraina Kruudaks :-) kuid erinevalt meie veterinaarist on Porošenkol välisministri kohale ka teatav alus, vähemalt hariduse on ta omandanud rahvusvaheliste suhete ja õiguse alal. Ta on õieti praeguse presidendi lähikonda juba pikka aega kuulunud, nii et tõus ministriametisse polnud tegelikult väga üllatav. Saab näha, millist poliitikat ta ajama hakkab. Vaadetelt olevat ta pigem vasakpoolne või heal juhul tsentristlik, aga ilmselt mitte kuigi venemeelne, ehkki see, kui läänemeelne ta samas on, vajab veel nägemist. Igatahes selge on see, et teise võimsa magnaadi ja poliitilise suurkuju Julija Tõmošenkoga on Porošenkol igas mõttes vastasseis, nii et nähtavasti on kogu liigutus mõeldud rohkem presidendi positsioonide tugevdamiseks peatsete riigipeavalimiste eel kui otsese välispoliitilise sammuna.

Täna avastasin ka, et KDE Techbase'is on olemas nende andmefailide loend, mis mingil hetkel vajavad samuti eestindamist. Need on siis peamiselt mitmesuguste mängude või õpirakenduste andmefailid, näiteks poomismängu sõnad ja vihjed või ka näiteks KWordi automaatkorrektuuri sõnade loend. Tundus küll, et see nimekiri pole päris täielik, näiteks polnud seal arvutikirja omandamise rakenduse KTouch keelefaile ära märgitud, aga niigi on see suhteliselt pikk. Ja mina küll ei tea, millal kasutajaliidese ja käsiraamatute tõlkimise juurest nii kaugele jõuab, et see sügavam lokaliseerimine ette võtta... Aga ükskord peab see teoks saama!

Loetud: Akadeemia 10/2009, Sirp 09.10. 2009
Vaadatud: Kelgukoerad (Kanal2), NCIS: Kriminalistid (TV3), Faktor 8 - Der Tag ist gekommen (Pro7)

No comments:

Post a Comment