19.10.09

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi veidi vaheldust üks tõlge Postimehe heaks. See oli sedakorda päris raske, sest seal oli palju juttu meditsiinist ja arstidest ja muus sellisest ehk siis asjadest, mille suhtes mu ignorants on mõõtmatult sügavam kui teadmised mis tahes muus vallas. Aga õnneks ei pea ma veel seda ära saatma, nii et vahest õnnestub välise abiga mõned kõige hullemad möödalaskmised välja rookida, enne kui ennast avalikkuse ees naerualuseks teha...

Õhtul jõudis kohale, et täna olid Eestis mingid valimised - osa tuttavaid hakkas valjuhäälselt halama Tallinna kaotamise ja muude sellist jubeduste pärast. Nii palju kui ma aru sain, peaksid nad tegelikult rõõmustama hoopis - kui ma ei eksi, on Savisaar olnud juba tükk aega Tallinna linnapea ja praegustel valimistel jäi ta ju edasi võimule. Eesti vanasõnagi aga ütleb: parem ikka teada kaabakas kui uued ahned lõustad. Et rahva usaldus selle mehe vastu on nii suur, peaks ta võib-olla lausa eluajaks siis sellesse ametisse kinnistama: valijate enamus oleks ilmselgelt rahul ja isegi poliitilised konkurendid võiksid rõõmustada, sest siis ei oleks ju hirmu, et äkki tahab mees hoopis presidendiks või midagi... :-)

Sattusin lugema Qt-s trükkimisega seotu eest vastutava John Layti ülevaadet, mida uut on selles vallas sündinud. Tavakasutajale avaldub see trükkimisdialoogis, mille võimalused olid KDE3 ajal päris korralikud, aga üleminekuga KDE4 peale kärbusid üsna tublisti (osaliselt oli see seotud ka inimeste lahkumise ja muude väliste asjaoludega, osaliselt KDE enda koodi põhialuste ümberkujundamisega). Nüüd, tundub, hakkavad asjad taas normaalsuse poole tagasi loksuma, Muidugi, kõige elementaarsem trükkimine on kogu aeg võimalik olnud, aga vähegi täpsema tuunimise, mida, kuidas ja millal trükkida, tagasiilmumine on ainult tervitatav.

FAZis oli päris huvitav ülevaade e-raamatute lugeritest, avaldatud muidugi seepärast, et homsest hakatakse Amazoni lugerit Kindle müüma ka Saksamaal (ja mujalgi maailmas lisaks senisele USA-le). Aga üldiselt jäi ka selle põhjal mulje, et kui üldse, siis tasub just Kindle endale hankida: teistel on vahest mõningaid eeliseid üksikutes punktides, aga n-ö kogusummas kipuvad nad alla jääma. Tõsi, huvitav asi oli peagi müügile ilmuv sakslaste Txtr, eelkõige seetõttu, et erinevalt teistest pakub see päris korralikult saksakeelse kirjanduse lugemise võimalust (väidetavalt 20 000 raamatut, samal ajal kui näiteks Kindle pakub paari ajakirja ja üht ajalehte (sedasama FAZi) ja teisedki ei hiilga mitte-ingliskeelse kirjavaraga). Aga samas on see pea poole võrra kallim kui Kindle, nii et plussi kõrval on ka üsna tugev miinus.

Loetud: Tuna 4/2008
Vaadatud: Oksfordskie ubijcy (1 kanal), Vulkan (RTL)

No comments:

Post a Comment