23.10.09

Neljabased mõtted

Täna oli pooleldi tavaline tööpäev, pooleldi mitmesuguste sebimiste päev. Algas kõik väga vara, tõusmisega juba kella 10 ajal ehk ajal, mil korralikud inimesed veel sügavat ja rahulikku und magavad. Aga oli vaja nii vara tõusta ja nii ma tõusin ja särasingi. Varane ärkamine aitas kaasa ka sellele, et lõuna paiku tõlkisin Postimehele ühe väiksema artikli.

Seejärel oli aga käes aeg linna peale minna mitmesuguseid nädalatega kogunenud asju ajama. Ajendi seda just tänasel imekenal päeval (mõnusalt jahe, vihm ja muud nautimist väärivad ilmaolud) andis RKK korraldatud väike koosviibimine, mille keskne osa oli USA asepresidendi Joseph Bideni Bukarestis peetud kõne kuulamine ja järgnev kerge arutelu. Kõne ise ei olnud midagi väga murrangulist ega teed rajavat, vaid rohkem mõeldud nähtavasti pärast hiljutist poliitiliselt omajagu äpardunult ette võetud raketitõrjesüsteemi seniste kavade muutmist tekkinud arusaamatuste ja segaduste silumiseks ning USA jätkuva huvitatuse kinnitamiseks Kesk-Ida-Euroopa piirkonna vastu. Vahest tähelepanuväärseim osa kõnest olid järgmised laused:
The United States stands against the 19th century notion of "spheres of influence." We will not tolerate it, nor will we be co-opted by it.
We stand for the right of sovereign democracies to make their own decisions, to choose their own alliances, without the right of any country to veto those decisions. We will never make a deal about anything with anyone above your heads or behind your backs. The maxim we live by is clear: nothing about you without you, nothing about you without you.
Ilmselt selgemalt ei võimalik sõnadesse panna vastust neile arvamustele, mille kohaselt raketitõrjesüsteemi kavade kohendamise taga seisis mingilaadne kokkulepe Venemaaga ja Kesk-Ida-Euroopa "mahamüümine". Muidugi, ja see jäi kõlama ka RKK-s järgnenud arutelul, sõnade parimaks tõestuseks on teod, mida või vähemalt mille kavatsusi on teataval määral ka näha olnud (Gruusia, Ukraina ja isegi Moldova NATO-sse kaasamine, raketid Poolasse ja muudki sammud). Aga Obama administratsioon on ka veel päris noor ning tavapäraselt on isegi juhul, kui uus administratsioon peaks juba esimesel aastal välja käima uusi välispoliitilisi ideid, nende teostamine võtnud aega nii aasta-paar või enamgi. Nii et tegusid võib parimal juhul ehk näha tuleval aastal. Vähemalt loota tahaks, et üldiselt positiivsele retoorikale need ikka järgnevad.

Õhtupoole võtsin ette eile pärale jõudnud uute esemete ühendamise senise arvutisüsteemiga ja see õnnestus üle ootuste hästi (nagu ka sellele eelnenud tarkvara uuendamine). Tegin küll igaks juhuks ka arvutile taaskäivituse, kuigi poleks ilmselt vaja olnudki, kuvar ja ruuter haakusid niigi "automaagiliselt" ja kenasti taha, ainult et paistab, et seda kuvarit vähemalt Mandriva veel ei tunne, nii et ilmselt peab neid utsitama seda lisama.

Tõnu Õnnepalu oli kirjutanud Varraku raamatublogisse huvitava ülevaate-mõtiskluse veel huvitavamast artiklist, mis käsitles sõna taevalaotus kujunemist. Artikkel ise on ilmunud Keeles ja Kirjanduses ehk ajakirjas, mille artiklid on kenasti ka internetis saadaval, aga mille lugemine ikka kipub meelest ära minema. Peaks vist taas selle koju tellima, ikkagi ju mingis mõttes lausa erialaajakiri...

Loetud: Tuna 1/2009
Vaadatud. Eestlane ja venelane (Kanal2), Kättemaksukontor (TV3), Räpane seksikas raha (TV3)

No comments:

Post a Comment