2.2.10

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev ehk tarkvara tõlkimisele pühendatud päev. Algus oli küll õige varajane, alates juba enne kella 10 ehk veel sügavas öös telefonikõnega. See kõne ajendas mind paar tundi hiljem sammuma üle Sõpruse puiestee lähimasse kõrgkooli, mis kannab iseäralikku nime Ülikool Akadeemia Nord, et seal rektor Rein Müllersoniga ühe hiljutise tõlke teemal veidi vestelda.

Et ilm oli üsna kena - lubatud tuisust olid õhus esimesed märgid, esialgu armsalt värskendava tuulekese kujul -, otsustasin ka läbi astuda kandekeskusest, et ära tuua paar juba mõnda aega ootamas olnud pakki Varraku raamatuklubilt ja Krisostomuselt. Olgu siin ära toodud ka nende sisu:

Ülejäänud osa päevast läks siis valdavalt KDE ja eelkõige KDevelopi ja sõprade tõlkimise peale (kuigi veidi sai tegutseda ka Mandriva rindel, kus oli võrgu-uuenduste apleti vallas mõned uued stringid tekitanud). Päris valmis siiski veel ei jõudnud, aga kõigi eelduste kohaselt peaks järgmisel nädalal saama siis kevade poole ilmuva KDevelop 4 osa valmis, mille järel tuleks ette võtta ka need osad, mis praegu on playgroundis, aga üsna suure tõenäosusega jõuavad varem või hiljem taas KDevelopi põhikoosseisu. Üksikuid parandusi ja täiendusi oli ka kohe ukse ees seisva KDE SC 4.4 tõlgetes teha, aga üldiselt on sellel rindel kõik valmis. Valmis siis selles mõttes, et on ära tõlgitud ja nii palju kui ma olen suutnud, ka üle kontrollitud praktikas. Ometi leian pea iga kord kuskilt nii kirjavigu kui ka valesid vorme - üksi on nii suurt projekti päris raske kontrolli all hoida... Aga et erilisi kurtmisi pole kuulda olnud, ju siis satuvad need nurikohad olema seal, kus keegi neid tähele ei pane.

NYT-is oli huvitav ülevaade Skandinaavia riikide osalusest NATO Afganistani operatsioonides. Hämmastav oli lugeda, et norrakatel on kogu maaväest, mis vaid brigaadisuurune (tõsi, sellele ainsale brigaadile lisandub veel muid väeosasid), tervelt kolmandik Afganistanis. Minu matemaatika näitas küll, et kui maaväge on Norras 16 000 meest ja Afganistanis on nii umbes 600, siis ei ole siin tegemist kolmandikuga ei kogu maaväest ega brigaadistki, aga ju jääb see siis ajakirjanduslike liialduste valda.

Loetud: C. Wilson. Pühapaikade atlas
Vaadatud: Meedium (Kanal2), Kaks ja pool meest (Kanal2), Hepzibah - Sie holt dich im Schlaf (Pro7)

No comments:

Post a Comment