6.2.10

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev. Täna nägi ilmavalgust Mandriva kevadväljalaske teine alfa, mille kohta tegin ka eraldi sissekande.

Venemaa president andis täna allkirja ja tegi avalikuks uue sõjalise doktriini. Esimesel põgusal üle- ja läbilugemisel ei jäänud midagi eriti uut silma, kui ehk vahest välja arvata rõhutamine, et majandus tervikuna peab sõjaväge rohkem toetama ning sõjavägi ise tehniliselt uuenema - minu meelest eelmises doktriinis seda polnud või oli see väiksema rõhuga. Rohkem huvitavamates asjades aga muutusi ei paistnud olevat: endiselt on Venemaa peamine probleem ja oht ikka vana leierdatud lugu NATO laienemine, millele nüüd on tõsise ohuna lisandunud ka ameeriklaste raketitõrjesüsteem; samuti endiselt on sees tuumarelva kasutamise võimalus; samamoodi on endiselt ohtude kirjas territoriaalsed pretensioonid, ehkki raske on meenutada, kes neid siis on esitanud (Jaapanit vahest välja jättes, sest selle riigiga pole ju rahulepingutki sõlmida suudetud...). Senisest vist küll veidi rohkem on rõhutatud seda, et Venemaa eesmärk on vältida sõjaliste konfliktide puhkemist ja kindlustada rahu püsimine. Eks seda doktriini tuleb veel hoolikamalt lugeda, aga vähemalt praegu tundub, et midagi eriti radikaalset selles pole, vähemalt varasemaga võrreldes.

Tänases Sirbis vääris tähelepanu Maria Mälksoo arvustus-mõtisklus, mis tõukus hiljuti eesti keeles ilmunud Bogdan Musiali raamatust, milles käsitletakse Stalini sõjaplaane Saksamaa vastu. Lugu oli huvitav, aga selle kohta millegi arvamiseks peaks siiski Musiali raamatut ka lugema... oh, kuidas ma ootan hetke, et kaheksa aastat järjepanu kestnud tõlkimise järel võtta mõned kuud puhkust puhtalt lugemiseks...

Sama huvitav oli ülevaade 25 kauneima Eesti raamatu valimisest ja neist raamatutest endast. Sirbi internetiartiklis kahjuks pole pilte juures, aga igatahes jäi mulle silma kummaline asjaolu, et võitjate hulka oli pääsenud kaks ilmselt üsna sarnase (kaane)kujundusega raamatut: "20. sajandi mõttevoolud" ja Ilmari Mannineni "Eesti rahvariiete ajalugu". Ma ei ole küll kaugeltki kõiki auhinnatud raamatuid oma silmaga näinud, aga selline kokkulangevus kahe erineva kujundaja kätetöö vahel ja tõik, et mõlemad hinnati 25 parima sekka, torkas paratamatult silma. On ka muidugi piisavalt omapärane, et silma torgata.

Loetud: Sirp 05.02.2010, Diplomaatia 2/2010
Vaadatud: NCIS: Kriminalistid (TV3)

Ilmunud tõlked: Lev Gudkov. Putinismi olemus (Diplomaatia 2/2010)

No comments:

Post a Comment