13.2.10

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev, millest pole suurt midagi muud tähelepanuväärset rääkida kui seda, et viimaste nädalate, eriti remondiga seoses kogunenud väsimus võttis võimust ja pani üsna pikalt magama...

Tänases Sirbi vahel olnud Rohelises Väravas oli huvitav intervjuu Aleksander Maastikuga, kes on eesti oskussõnavarra nii mõndagi juurde andnud ja kes valutas mitmeti südant eesti keele pärast (paraku ei saa linki siin anda, sest Sirbi saidil seda ei kajastata ning Rohelise Värava enda leheküljele pole veel see ajalehe number jõudnud). Eks ta õige ole ja tema toodud näited kohe~koheselt, iga päev~igapäevaselt jms on kindlasti sellised, mis vähegi keeletundlikumal inimesel "igapäevaselt" :-) kõrva riivavad. Veel hullem on muidugi olukord tõlgete alal, kus vääratused on palju kergemad sisse tulema. Olen isegi Maastikul näiteks toodud ingliskeelset dam'i ekslikult tammiks tõlkinud, kusjuures isegi teades, et see kuulub eriti ohtlike sõnade sekka - kõige ohtlikumad ongi ju need, millel on sarnase kujuga, kuid rohkem või vähem nihkes tähendusega vaste emakeeles; mainitud dam'i kõrval on teine selline, millega sageli haledalt alt minnakse, pathetic, aga eks neid näiteid jagu veelgi nii inglise kui ka teistes keeltes. Igatahes võib täiega alla kirjutada tema motole, parafraasile Descartes'i kuulsast lausest: Dubito, ergo sum.

Sattusin lugema huvitavat võrdlust Microsoft Office'i ja OpenOffice.org-i vahel, mis jõudis järeldusele, et põhimõtteliselt on tegemist võrdväärsete asjadega: võrdluses Writer vs. Word jäi peale esimene, võrdluses Impress vs. Powerpoint teine, võrdlused Calc vs. Excel ning üldine kasutajaliidese hinnang jäid viiki. Ma olen ise küll viimasel kümmekonnal aastal MSO-d äärmiselt vähe kasutanud, võiks lausa öelda, et õieti polegi, aga võrdlus tervikuna tundus üsna tasakaalustatud ja ausameelne olevat ning vastas ka mu enda, nagu mainitud, nappidele võrdlevatele kogemustele.

Loetud: Sirp 12.02.2010
Vaadatud: NCIS: Kriminalistid (TV3), Õuduste planeet (Kanal2)

No comments:

Post a Comment