17.6.12

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi kopsakaid katkestusi jalgpall, nii Eesti kohaliku meistriliiga mäng kui ka EMi finaalturniiri mängud. Esimesest pole palju öelda - teleülekandes näitas Paide ja Viljandi mängu ning kuigi ma päritolu poolest ju võiks Paide meeskonna poolehoidja olla, on nende meeskondade tase - mis avaldus selgelt ka tänases mängus - siiski selline, et erilist poolehoidu lihtsalt ei teki, paraku ...

EMil oli aga käsil alagrupimängude viimane voor, mis aasta-aastalt on taseme üldise ühtlustumise tõttu aina põnevamaks läinud, sest esimeste mängudega ei suudeta enamasti kuidagi selgelt edasipääsejaid välja selgitada. Nii oli ka täna A-alagrupis, kus põhimõtteliselt oli võimalus edasi minna kõigil neljal. Mis tingis ka eriti ägedad võitlused, nii et oli lausa kahju, et mängud toimusid ühel ajal - ma sain küll neid korraga jälgida nii telekast kui ka arvutist, aga sündmusi oli mõlemas mängus lihtsalt nii palju, et see oli lausa füüsiliselt pingutav isegi tugitoolisportlasele :-)

Kreeka-Venemaa kokkupõrkes võis varasemate mängude põhjal eeldada, et Venemaa on tugevam ja võtab oma ning jätab kreeklased pika ninaga ja koju sõitma, ise kindlalt edasi minnes. Ent kreeklased näitasid algusest peale üles visa võitlustahet ja kuigi ikkagi tundus, et lõpuks saavad venelased oma tahtmise, kasutasid nad sõna otseses mõttes esimese poolaja viimasel sekundil ära ühe üsna harvadest võimalustest ja lõid väga kena ja ootamatu värava. Oodatult järgnes sellele teisel poolajal venelaste turmtuli, aga kreeklaste kaitse jäigi neil lõpuni murdmata, nii et viimastel minutitel oli juba näha nende näos tõelist masendust. Ja põhjust neeil oli, sest kui Poola-Tšehhi mäng oleks viiki jäänud, siis oleks venelastel ometi olnud võimalusi edasi minna.

Toda mängu ma ennustada ei julgenud, aga omaette arvasin siiski, et vahest on poolakatel pisike eelis, koduseinad ja puha. Mis oleks võinud ka vabalt nii minna, sest valdavalt olidki poolakad need, kes usinamalt ja isegi ohtlikumalt ründasid. Ent ometi olid just tšehhid need, kes lõid esimese ja viimase värava selles mängus ... Nii et venelased ja poolakad koju (nojah, et mängud toimuvad Poolas, siis kõlab see natuke naljakalt, aga ikkagi) ning tšehhid ja kreeklased edasi - kindlasti tulemus, mida enne finaalturniiri algust poleks päris oodanud. Vähemalt mina mitte. Aga eks ta ole, imesed arvavad, jalgpallurid mängivad ja otsustavad ...

Loetud: Diplomaatia 6-7/2012
Vaadatud. Eesti jalgpalli meistriliiga: Viljandi-Paide (TV6), jalgpalli EM: Kreeka-Venemaa (ETV), jalgpalli EM: Tšehhi-Poola (ETV2), Mandragora (TV6)

Ilmunud tõlked: Edward Lucas: võidelda, et võita (Postimees, 16.06.2012)

No comments:

Post a Comment