13.6.12

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi teatavat elevust ja ärevust vennaga seonduv, kes otsustas ette võtta sisemise iluoperatsiooni, et taastada luude harmooniline kooskõla ja loodetavasti säilitada võimalus ka edaspidi võistlussporti teha. Ma mäletan aegu nii pool tema eluiga tagasi, kui ta mõnikord peolt või mõnelt muult väljasviibimiselt tagasi saabus, pool nägu või terve pea poole suurem kui muidu, aga hilisemal ajal on ta ikka olnud lausa tervise ja jõulisuse musterkehastus, nii et tema nägemine, käsi paeltega fikseeritud asendis, oli natuke jahmatavgi. Ta ise oli siiski murelikult optimistlik ja mis mulgi muud üle jääb kui loota, et kõik läheb just nii, nagu talle kõige parem.

Jalgpalli EMi tänane esimene mäng Tšehhi ja Kreeka vahel algas selles mõttes oodatult, et tšehhidelt võis eeldada, et pärast hirmsat koslepit Venemaalt tahavad nad nüüd ennast igati tõestada. Aga seda, et nad teevad EMil ajalugu ja suudavad esimest korda nende võistluste ajaloos veel enne, kui kuus minutit mänguaega täis tiksub, lüüa lausa kaks väravat, poleks osanud küll oodata. Paraku osutusid need kiired väravad tõeliseks mängutapjaks: mitte selles mõttes, et edasi poleks midagi juhtunud, vaid pigem vastupidi, liigagi palju juhtus ja laias laastus võib öelda, et üks inetumaid mänge oli. Kreeklaste hambutus muidugi samuti hämmastas, kuigi eks neilgi oli raske: kaks väravat kohe sisse saada ja siis veel üsna ruttu ka väravavahi tõdemus, et temast ikka täna mängumeest ei ole. Jah, ühe värava nad suutsid küll vastu lüüa, aga see muutis pigem mängupilti veel hullemaks, sest nüüd hakkasid mõlemad rabistama ...

Teisest mängust Poola ja Venemaa vahel võis juba ette oodata tulist võitlust, sest nojah, naabrid ju, ja teadagi pole Poola-Venemaa mäng lihtsalt mäng, vaid seal on nii või teisiti oma rahvuslik-poliitiline alatoon sees, seda isegi väljakul, ka ilma selleta, mis toimub tribüünidel või veel enam väljaspool staadionit. Kui eelmises mängus Kreekaga jätsid poolakad suhteliselt kahvatu mulje, siis täna olid nad võimsalt täkku täis ja võtsid tšehhide vastu väga hea esituse teinud venelastelt igasuguse hoo ja tahtmise võimsalt maha. Mis ei tähenda, et venelased poleks vähem tahtnud, aga nad lihtsalt ei saanud. Mängu lõpus oli selgelt näha, et meeskonnad on andnud endast tõesti kõik, kui nii mõnedki väljakul lihtsalt jalutasid või aeg-ajalt end kooku lasid, et natukenegi hinge tõmmata. 1:1 tulemus oli selle mängu peale täiesti õiglane, kuigi võimalusi oli mõlemal piisavalt palju, et skoor võinuks ka suurem olla.


Loetud: Arvutimaailm 6/2012
Vaadatud: Grace'i päästmine (TV3), jalgpalli EM: Kreeka-Tšehhi (ETV), jalgpalli EM: Poola-Venemaa (ETV)

Ilmunud tõlked:
Anders Åslund: miks Toomas Hendrik Ilvesel on õigus ja Paul Krugmanil ei ole (Postimees, 12.06.2012)
Abdul Turay: Meikar ja oivik (Postimees, 12.06.2012)

No comments:

Post a Comment