25.11.09

KOffice 2.1 väljas

Täna anti ametlikult teada KOffice 2.1 ilmumisest. See ei erine väga palju KOffice 2.0-st, millest ma olen juba varem kirjutanud: peamiselt on vahepeal parandatud vigu, asju viimistletud, aga siiski ka lisatud uusi omadusi ja võimalusi, osaliselt (kas samal või täiustatud kujul) neid, mis olid olemas KOffice 1 ajal ja mis seni ei olnud uude versiooni veel jõudnud, osaliselt ka uusi. Aga kõigest allpool lähemalt.

NB! KOffice'i arendajad hoiatavad endiselt, et nende toodang ei ole veel päris valmis üleüldiseks muretuks kasutamiseks - eelkõige on ka 2.1 mõeldud ikka veel arendajatele ja testijatele, n-ö tavakasutajatel soovitatakse tungivalt seda kasutada ainult tutvumiseks, mitte esmase töövahendina. Samas on arendajad teinud möönduse graafikarakendustele Krita ja Karbon, mis nii nende kui ka vähemalt mõne asjatundliku kasutaja arvates on valmis igasuguseks kasutamiseks, olgu tutvumiseks, kodukasutajale või ka professionaalile.


2.0 ja 2.1 vahele jääva ajaga on töökorda saanud ja nüüdsest saadaval valemikujund (KFormula). Plaanis oli ka andmebaasirakendus Kexi, kuid nüüd on teada antud, et selle kaasamise tähtajaks on 2.2. Endiselt on hämar vooskeemide rakenduse Kivio saatus, millel pole hooldajat ja mille kallal seepärast ka keegi vaeva ei näe.

Üldises plaanis on senisest veel etem ühilduvus ODF standardiga. Selles osas on eriti suurt vaeva nähtud loendite kallal, mille teostus teatavasti on eri kontoritöö pakettides (isegi kui nad kasutavad ühtmoodi ODF standardit, ainult tõlgendavad seda omamoodi...) üsna erinev ja mille ühilduvuse saavutamine paistab olevat päris keeruline töö.
Samuti on ühilduvusele nii-öelda muu maailmaga tugevasti kaasa aidanud see, et Nokia on otsustanud oma Maemo-põhistes nutifonides hakata kasutama dokumendinäitaja aluspõhjana just KOffice'it (mis on tingitud mõistagi sellest, et Nokia omandas mõne aja eest Norra firma Trolltech, mille toodanguks on Qt nime kandev toolkit, mis on aluseks nii KDE-le kui ka KOffice'ile ning mida Nokia hakkab nähtavasti edaspidi oma mitmesugustes mobiilseadmetes põhilisena kasutama). Sellest johtuvalt on väga suurt tööd tehtud eelkõige ühilduvuse nimel .doc- ja .ppt-vormingutega (ehk siis Microsoft Office'i tekstidokumentide ja esitlustega).
Ja mõistagi on võimsalt vaeva nähtud nii üksikute rakenduste kui ka nende raamistiku silumisega tervikuna, eesmärgiga tagada võimalikult probleemideta ja ajasäästlik töö - ma võin ka ise kinnitada, et töökiirus tundub olevat kohe omajagu parem.

Konkreetsemalt uuendustest üksikutes rakendustes:
  • KWordis on tugevasti vaeva nähtud tabelitega, mille käsitsemine ja käitumine peaks nüüd olema tunduvalt parem (üle mitme lehe ulatuvad tabelid, tabel tabelis ja muud võimalused). Teine märkimisväärne uuendus on muudatuste kuvamise, loomise, redigeerimise ja muu sellise toetus, mis kahtlemata on professionaalsele tekstitöötlusrakendusele hädavajalik asi.
  • KSpreadis märkimisväärseid uusi omadusi-võimalusi pole, küll on parandatud ära suur hulk vigu.
  • KPresenteris on samuti parandatud palju vigu, kuid lisatud ka mõningaid uusi omadusi, näiteks niinimetatud lõputu lõuend. Kõige enam aga on mainitud Nokia algatuse tõttu vaeva nähtud MS Powerpointi import/eksportfiltrite täiustamisega, mis väidetavalt peaksid nüüd olema juba üpris korralikud, s.t. võimaldama eriliste probleemideta Powerpointi esitlusi nii avada kui ka sellesse vormingusse salvestada.
  • KPlato on saanud väga palju parandusi ja täiendusi ning arendajate kinnitusel sobib see nüüd juba kenasti korralikuks projektihalduseks.
  • Karboni puhul tuuakse välja uut SVG filtriefektide pluginat, mis mõningate professionaalsete kasutajate kinnitusel võimaldab väga hästi SVG-faile töödelda, kuigi sealt olevat puudu mõningad harvemini vaja minevad võimalused. Lisatud on veel mõningaid filtreid, samuti on nüüd olemas võimalus importida PDF-faile.
  • Krita on lisaks arvukatele parandustele saanud juurde mõned uued "pintslid", näiteks pihusti ja 3D visualiseerimise. Ka Krital on nüüd eespool nimetatud "lõputu lõuendi" võimalus, samuti niinimetatud dyna-tööriist, mis võimaldab hiirt eri kiirusega liigutades matkida survetundlike seadmetega joonistamist.
  • Diagrammi-, pildi- ja tekstikujundid (või -pluginad) on saanud hulganisti parandusi ning nagu juba mainitud, on tagasi valemikujund.
  • Veel üks vahest oluline uuendus puudutab õigekirja kontrollimist, mis oli varem päris katki, et mitte öelda olematu. Nüüd peaks see olema taas korras. Tõsi, vaikimisi on õigekirja kontroll välja lülitatud, nii et kasutajatel tuleb see ise sisse lülitada, kui nad seda soovivad. (Ma ei ole ise saanud veel praktikas seda järele proovida, nii et eelnevad laused on sestap veidi teoreetilised, aga loodetavasti vastavad tõele...)
  • (Täpsustus: õigekirja kontroll igatahes ei tööta; väidetavalt oli see kõigest hoolimata ikka veel nii vigane, et otsustati 2.1 puhul üldse välja lülitada... Loodame siis, et ta millalgi ikkagi tagasi jõuab)

KOffice on saadaval Linuxile, Windowsile ja Macile, lubatud on ka peatset Solarise versiooni.


Uudise põhiallikas: KOffice 2.1 väljalasketeade
Allalaadimisjuhised
Kodulehekülg

No comments:

Post a Comment