4.11.09

Teisibased mõtted

Üsna tavaline tööpäev, millest pole palju rääkida.

Täna nägi siis ilmavalgust Mandriva Linux 2010 ametlik väljalase, millest tegin ka oma ajaveebi lühiülevaate. Võtsin vaevaks ka paigaldada kõik veel vahetult enne väljalaset uuendatud tarkvarapaketid ning proovisin ära selle uue asja nimetusega külaliskonto. Selle üks eesmärk oli kontrollida, kas Jaanuse ja Sanderi täheldatud tõlgete puudulikkus esineb või mitte (et külaliskonto puhul on tegemist n-ö puhtalt lehelt startiva kasutajaga, siis saab selle puhul välistada mõne vana seadistuse mõju, mis võib esineda juba varasema kasutaja, s.t. näiteks mu enda puhul). Igatahes mingeid nende moodi anomaaliaid ma ei täheldanud: kõik see, mis pidi olema tõlgitud, ka tõlgitud oli. Jääb siis loota, et need jamad esinesid ainult nende masinates ning väljalaske paigaldajad on muidu sellest vabad ja võivad nautida nii head eestindust, kui seda vähegi pakkuda on.

Veidi aega veetsin ka laubaseks esinemiseks teemal "KDE ja Mandriva tõlkimine" valmistudes, pannes kirja mõningad asjad, mida on nähtavasti mõtet paberi peal levitada. Andsin sellele nimeks "Mõned viited vaba tarkvara tõlkijale" ning sedagi võib lugeda ka siitsamast ajaveebist.

Täna sain ka teada, et ma ei ole ainuke, kes on pead murdnud universumi suurimate lahendamata saladuste üle - seda teevad ka tunnustatud ja nimekad teadlased, kes on lõpuks ometi välja selgitanud, kust tuleb tolm! Suur-suur aitäh, Arizona ülikooli teadlased!

Ajalehes Washington Post reflekteeris Maša Lipman sellesama president Medvedevi kõne üle, mille kohta ma reedel mõningaid mõtteid kirja panin. Ta jõudis enam-vähem samale järeldusele: kõne oli hea, aga stalinismi rehabiliteerimise või isegi ennistamise katsetele ei tule Venemaal enne lõppu, kui kõnes esinenud mõtteid hakatakse ka tegelikkuses realiseerima.


Loetud: Tehnikamaailm 11/2009, Tuna 2/2009
Vaadatud: Teadmata kadunud (Kanal2), Seep (ETV), Vastasseis (TV3), Angela pilk (TV3)

No comments:

Post a Comment