22.6.10

Esmabased mõtted

Tavaline jalgpalli MM-ile iseloomulik poolik tööpäev, mida lühendasin veelgi põgusa kaupluse väisamisega toiduvarude täiendamise eesmärgil. Et üks raamat on tõesti kohe valmis saamas, jätsin ka täna tarkvara tõlkimise vahele - ilmselt võtan selle ette kohe, kui hetketöö valmis saab, võib-olla isegi paari päeva jagu.

MM-i esimene mäng oli Portugali ja mul seni sisuliselt nägemata Põhja-Korea vahel. Esimese poolaja põhjal sain aru, miks Põhja-Korea napist kaotusest Brasiilia vastu (1:2) nii palju kõneldi ja põhjakorealasi kiideti. Neil oli tõesti päris tugev umbkaitse ja samas ei kartnud nad ka ise aeg-ajalt, kui võimaluse said, korralikult nõelata. Aga samas torkas ka selgelt silma, et nad on mänguliselt ikka klassi võrra kehvemad. Ja teisel poolajal suutsid portugallased nende kaitse lõplikult, täielikult ja totaalselt lahti harutada, nii et 7:0 lõppseisuks oli vaat et isegi veel hästi... Sellist skoori väga ei mäletagi, vaid sakslaste mängu saudide vastu kaheksa aasta eest oli veel suurema skooriga (8:0). Vaatasin statistikast järele, et enne seda oli viimati nii suurearvulisi tulemusi 1982. aastal (aga Eestis toona mu mäletamist mööda neid mänge eriti ei näidatud) ja enne seda juba üsna kauges minevikus. Mis on ka loogiline: viimased õige mitukümmend aastat on MM ikka olnud valdavalt elukutseliste jalgpallurite mängumaa ja enamik mänguväljakule jõudvaid mehi on tõepoolest parimatest parimad, kes, küll erinevates konstellatsioonides, mõõdavad omavahel jõudu pidevalt ka muul ajal.

Teine mäng oli juba palju põnevam, Tšiili ja Šveitsi vahel. Šveits oli esimeses mängus üllatanud võiduga Hispaania üle, kuid ma miskipärast arvasin, et Tšiili saab neist siiski jagu. Nii ka lõpuks läks, tulemusega 1:0, kuid šveitslased mängisid väga tugevalt, isegi pärast seda, kui nad jäid ühemehelisse vähemusse, ja õige mitu korda oli lootusi-kartusi, et nad võivad seisu ka viigistada. Aga Tšiili pani siiski oma paremuse maksma.

Samamoodi pani oma paremuse maksma päeva viimases mängus Hispaania, kelle vastaseks oli Honduras. Honduras ei ole muidugi samuti väga nõrk meeskond, aga Hispaania oli neist ikka tublisti üle ja võttis 2:0 võidu. Ilmselt oleks võinud isegi suurema skooriga võita, aga sihikud olid hispaanlastel ikka täiega paigast ära: ainuke suund, kuhu nad väravast ei suutnud mööda lüüa, oli otse värava alla ja seda ka ilmselt sellepärast, et keegi ei suutnud palli otse maa sisse virutada... Kõik maapealsed väravaküljed olid igatahes täis kohti, kuhu hispaanlased meisterlikult suutsid palli saata...


Loetud: R. Pajusalu, Sõna ja tähendus
Vaadatud: JMM: Portugal-Põhja-Korea (ETV), JMM: Tšiili-Šveits (ETV), JMM: Hispaania-Honduras (ETV), Aardekütt (TV11), Kaks ja pool meest (Kanal2)

Ilmunud tõlked: Abdul Turay: suund läände (Postimees, 21.06.2010)

No comments:

Post a Comment