25.6.10

Neljabased mõtted

Tavaline jalgpalli MM-i ajale iseloomulik poolik tööpäev. Kuulsin täna ema käest, kes oli puhkuseretkel jõudnud Kunglasse, et seal valitseb endiselt tõsine sääsetaud. Kuigi mul on õnnestunud sel aastal vaid korra sellega kokku puutuda, oli see kokkupuude siiski nii meeldejääv, et mul on siiralt kahju inimestest, kes peavad pidevalt viibima või lausa elama Amme või mõne teise jõe või veekogu läheduses, kus usinad sääseemmed on, higipullid otsaees, aina vihtunud uusi põlvkondi inimsööjaid peale kasvatada...

Jalgpalli MM-il algas päev F-grupi viimaste mängudega, milles vastakuti olid Slovakkia-Itaalia ja Paraguay-Uus-Meremaa. Seni veel maailmameistri staatust nautival Itaalial oli hädasti vaja võitu, et üldse edasi pääseda, mistõttu nad ka väga võimsalt pingutasid - tõsi, paraku mitte võidu nimel, vaid selle nimel, et näidata, et ka nemad oskavad mitte-mängida... Slovakkia mäng ei olnud midagi väga erilist, tavaline korralik jalgpall, aga võidu 3:2 Itaalia üle olid nad igatahes kuhjaga ära teeninud ja see oleks võinud isegi veel suurem olla (või itaallaste väravaarve väiksem), sest Itaalia mängis ikka tõeliselt kesiselt, parimal juhul oli neil kokku kümmekond minutit aega, mil tundus, et neile on tulnud meelde, kuidas seda mängu mängitakse - aga see unus sama kiiresti... Kui Prantsusmaa puhul võis juba eelnevalt kahelda, kas neil ikka läheb hästi, siis Itaalia valmistas selles mõttes küll pettumuse ja seda just eriti tänase mänguga, mis logises igast nurgast.

Paraguay ja Uus-Meremaa mäng oli märksa huvitavam vähemalt selles mõttes, et uusmeremaalased üritasid päris südilt mängida. Paraguay oli neist siiski selgelt nähtavalt parem, nii et isegi kui tundus, et nad ei võta mängu väga hingega - milleks polnud ka suuremat vajadust, sest võimalus, et nad ei saaks edasi, oli päris pisike -, suutsid nad lõpuks siiski oma värava puhta hoida, ehkki ei suutnud küll ka ise ühtegi vastasele sisse lüüa. Igatahes uusmeremaalastele tuleb tunnustust avaldada - nad ei kaotanud ju ühtegi matši, saades kolm viiki ja seda selliste vastaste vastu naagu Itaalia, Paraguay ja Slovakkia.

Õhtused paarid olid E-alagrupist Taani-Jaapan ja Kamerun-Holland. Kamerun mängis ehk oma parima mängu, ehk tahtes pääseda häbist jääda täieliku peksupoisi rolli. Aga sellest nad siiski ei pääsenud, sest ehkki Holland oli edasipääsu juba taganud, võtsid nad siiski mängu tõsiselt, kuigi mitte väga aktiivselt, ega andnud Kamerunile just väga palju korralikke võimalusi. 2:1 oli täiesti õiglane tulemus.

Teoreetiliselt oleks võinud käia väga vihane võitlus Taani ja Jaapani vahel, sest see mäng pidi otsustama, kes edasi pääseb, kuid üsna algusest peale oli selge, et Jaapan on sedakorda taanlastest peajagu üle. Mitte et taanlased poleks püüdnud, vägagi püüdsid, aga jaapanlastel oli üldiselt kaitse äärmiselt tugev, keskväli üsna kinni ja ka nende ründajad olid nii aktiivsed, et Taanil erilisi võimalusi polnudki. Tõsi, 3:1 lõppenud mängu kaks esimest väravat lõid jaapanlased karistuslöökidest, mitte otse mängust, aga see-eest olid need ka tõelised iluväravad, milliseid näeb üsna harva.


Loetud: Tuna 2/2010
Vaadatud: JMM: Slovakkia-Itaalia (ETV), JMM: Paraguay-Uus-Meremaa (www.eurovisionsports.tv), JMM: Taani-Jaapan (ETV), JMM: Kamerun-Holland (www.eurovisionsports.tv), Aardekütt (TV11)

No comments:

Post a Comment