22.6.10

Pühabased mõtted

Tavaline jalgpalli MM-ile iseloomulik poolik tööpäev.

Sattusin täna lugema äsja USA-s avatud Harry Potteri lõbustuspargist. Küll sombuse Albioni asemel päikselises Floridas, aga ma usun, et see võib päris vahva välja näha. Eks ta muidugi paras kommerts ole, nagu lõbustuspargid ikka ja eriti Ameerikas, aga saidil ringi vaadates tundus vähemalt, et väga hoolikalt on püütud asja teha. Ilmselt on ka Rowling osaliselt selle taga - ta on ju väga kiivalt kaitsnud oma loomingut igasuguse muundamise ja moondamise eest.

Samuti sattusin täna peale ühele õige iseäralikule asjale, nimelt filmile, mis on toodetud fännide rahalisel toetusel. Nimeks on sel Pioneer One ja see olevat esimene film, mis ongi teadlikult toodetud (tulevaste) vaatajate rahadest ja levitamiseks spetsiaalselt torrentina. Ma ei ole küll ise jõudnud seda veel vaadata (ja ühtlasi otsustada, kas on mõtet selle edasisi osasid toetada või mitte - aga vaatamine on kavas, sest tegemist on pealegi kui mitte otseselt ulmefilmiga, siis vähemalt tugeva ulmelise sisuga filmiga), aga idee on igatahes huvitav. See annab väljendile "kes maksab, see tellib ka muusika" mõneti uuelaadse tähenduse või õigemini laiendab tunduvalt selle senist tähendust. Igatahes juba eksperimendina on asi huvitav.


MM-i esimene mäng oli Paraguay ja Slovakkia vahel, mille Paraguay ka oodatult võitis. 2:0 oli üsna normaalne tulemus, kuigi oleks ehk isegi Paraguaylt paremat oodanud. Aga samas polnud Slovakkia ka päris nii poisike, et oleks lasknud ennast igakülgselt peksta.

Teine mäng Itaalia ja Uus-Meremaa vahel oli aga taas korraliku šoki põhjustaja, seda just tulemuse 1:1 pärast. Kõik eeldused ja kogu mängupiltki oli täielikult Itaalia poolt, aga ikkagi suutis uusmeremaalased siit viigi välja võidelda, mille eest tuleb neile tõesti au anda. Itaalia kohta võiks öelda, et tegemist oli väga võimsa kuvaldaga, mis jagas ränki ja võimsaid hoope, aga sepp, kes seda kuvaldat hoidis, oli lombakas ja poolpime ning nii need Itaalia võimalused kasutamata jäidki. Igatahes alagrupi viimane voor tõotab tulla huvitav, sest põhimõtteliselt on kõigil veel võimalik edasi pääseda.

Viimases mängus nägin siis ära ka Brasiilia mängu sellel MM-il. Vastaseks oli neil Elevandiluurannik, kes pole muidugi ka ilmselt just nõrk meeskond, kui ta juba finaalturniiril on, aga Brasiilia oli ikka igas mõttes ja täiega neist üle. Paraku küll ka negatiivses mõttes - mängu lõpus läksid elavalt käiku juba ka suud ja käed. Aga puhtalt mängu mõttes oli 3:1 igatahes igati õiglane tulemus.


Loetud: R. Pajusalu, Sõna ja tähendus
Vaadatud: JMM: Slovakkia-Paraguay (ETV), JMM: Itaalia-Uus-Meremaa (ETV), JMM: Brasiilia-Elevandiluurannik (ETV)

No comments:

Post a Comment