16.6.10

Teisibased mõtted

Tööalaselt väga minimaalse panusega päev, seda nii jalgpalli MM-i kui ka õhtuse ürituse tõttu, millest allpool lähemalt.

Päeval jäi silma üks absurdihuumori valda kalduv uudis kellegi ameeriklase kinnivõtmisest Pakistanis, kus ta ulja üksiku ristisõdalasena, kaasas püstol, pistoda ja mõõk, valmistus bin Ladenit üles leidma ja teise ilma saatma. See on hea, kui inimesel on Jeesus südames, aga kui Jeesus peaks pähe lööma, siis, nojah...

Täna jäi silme ette ka ühe ammu oodatud teise ilmumine: Lutsu Kristjani "Eesti sõjaajaloo teejuht" (mille algusosaga, mis kirjeldab üldiselt Eestit läbi sõdade, on võimalik tutvuda siin). Pealkiri on ehk veidi mitmetähenduslik, aga ka teos, mis tutvustab Eesti pinnal leiduvaid militaarobjekte, on kahtlemata vajalik ja huvitav. Militaarturism on ju lausa omaette turismivaldkond ja see raamat kindlasti täidab lünga nii kohalike kui ka välismaalaste jaoks.

Jalgpalli MM-il oli esimene mäng Uus-Meremaa ja Slovakkia vahel. Kumbki pole just päris esimene ešeloni meeskond, mis oli ka mängus näha, aga sellest hoolimata oli päris vaadatav ning tulemus 1:1 vastas ka igati mängu sisule: kumbki polnud teisest nii palju parem või halvem, et võitu või kaotust kindlalt väärida. Aga oli ka selge, et alagrupis, kus lisaks neile on veel Itaalia ja Paraguay, on mõlemad selged autsaiderid.

Teine mäng oli minu silmis oodatum, vastamisi Portugal ja Elevandiluurannik. Sellest viimasest, nagu enamikust Aafrika meeskondadest, ei teadnud ma õieti midagi peale juttude, et olevat tugev meeskond. Ja seda nad ka olid. Portugal on viimastel aastatel olnud suhteliselt mõõnas mu meelest ja ka seda oli täna selgelt näha. Nii et ka siin oli 0:0 päris oodatud tulemus. Mäng ise oli päris vaadatav, aga väga suurt ilu selles just polnud - peamine vaadatavus tuli heast pallikäsitsemisest oma poole peal, vastase poolele naljalt kumbki ei jõudnud ja kui jõudiski, siis kaotas ruttu palli ja võis imetleda teise poole pallikäsitlemist...

Päeva viimast mängu Brasiilia ja Põhja-Korea vahel ma allosutatud ürituse tõttu ei näinud, aga kuulduste ja highlihgt'ide põhjal tundub, et oli päris võitluslik ning põhjakorealased osutasid eeldatult ühele paremale meeskonnale väga sitket vastupanu. 2:1 tulemus ilmselt kajastab ausalt asjade seisu. Nähtud katkete põhjal oli Brasiilia esimene värav tõeline imevärav, mida võibki oodata vaid selliselt meeskonnalt nagu Brasiilia.

Õhtupooliku sisustas siis jalgpalli vaatamise asemel suundumine birgitiinide kloostri varemetesse, kus toimus kontsert "Disko pole oluline, punk on põhiline". Suundumise käigus sattusin muu hulgas ka esimest korda Viru keskuse all asuvasse bussiterminali, mis jättis päris hea mulje. Pirital olid varemed lõpuks rahvast üpris täis, kuigi liikumisruumi siiski veidi oli. Päris rohkelt paistis olevat teisi minusuguseid, kes tulid sinna nostalgialaksu saama, nooremat rahvast ja nii-ütelda tegevpunkareid ei tundunud just palju olevat. Nägin siiski ka veidi ootamatult üht tuttavat, kelle saatel oli kontserti vähe etem ära kuulata.

Vähemalt mis minusse puutub, siis et kõlasid "Die Woche" ja "Tallinn põleb" ning laval käis tollastest aegadest ehk veel tänagi ainsana õigusega punkariks nimetatav Villu, see nostalgialaks ka ära tuli. Ja selle nimel võis isegi jätta tähelepanuta endale konferansjee rolli võtnud Raua Mihkli sõnalised etteasted, milles kostus liiga palju liiga pikalt teletöös osalenud inimese viisakust ja sõnaseadmist, mis ei haakunud mu meelest kuigi hästi ürituse enda tausta ja sisuga, kui ka selle, et lavale tuli Volmer, kelle seosed pungiga on suhteliselt õrnad. No ja muusika ise polnud ka muidugi päris see, mida ma mäletan - Pirital oli heli ikka juba tänapäevaselt "korralik", mitte selline, mida võis enamiku lugude sünniajal keldrites (või toonastes klubides, mis õieti ei erinenud suurt keldritest) kuulda... Ilmselt inimesele, kes toda aega ei mäleta, paistis see kõrvalt vaadates veel haledamana, aga noh, nagu öeldud, selle nostalgialaksu sai ikka kätte ja piisab sellestki...


Loetud: Akadeemia 6/2010
Vaadatud: JMM: Uus-Meremaa-Slovakkia (ETV), JMM: Elevandiluurannik-Portugal (ETV), Terminaator: Sarah Connori kroonikad (Kanal2), Supernatural (Kanal2)

Ilmunud tõlked: Jeroen Bult: valijad, keda ei kuulatud (Postimees, 15.06.2010)

No comments:

Post a Comment