23.8.09

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, mille katkestasin hetkeks poeskäiguga. See oli siis omaalgatuslik katkestamine, aga juba hommikul katkestati seda ka teiste poolt - kui ukse taha ilmus Varraku/SERKi kuller raamatupakiga. Laisale inimesele on ikka mõnus, kui kõik hiired ise suhu jooksevad :-) Paki sisu oli siis järgmine:
- J. Zubkova. Baltimaad ja Kreml 1940-1953
- P. Vansittart. Salaprotokollid
- G. R. R. Martin. Kuningate heitlus. Teine raamat
- G. García Mátquez. Kaksteist kummalist palverändurit
- R. Neimar, P.-R. Purje. Jüri Järvet: Narr ja Kuningas

Eile nägi ilmavalgust ka Mandriva Linux 2010 ilmselt ainsaks jääv beetaväljaanne, mille kohta ma tegin ka pisikese uudise Pingviini (õieti peegeldasin seda ka oma veebipäevikusse, et ikka igasugu kirjutised oleks siingi kättesaadavad :-) ). See on siis alfaväljaannetega võrreldes esimene, kus on ka reaalsemalt näha muudatusi, mida sügisene lõplik väljalase kaasa toob. Kui kas või osa neist ettepanekutest, mida on esitatud Mandriva ideede saidil, teoks tehakse, oleks see suurepärane väljalase...

Tänu Postimehes ilmunud artiklile sain teada väga huvitavast algatusest panna kogu varasem eestikeelne kirjandus veebi üles kõigile tutvumiseks. See on just idee, mis on mulle endalegi mitmel korral pähe tulnud, midagi sellist Gutenbergi projekti sarnast, aga Kirjandusmuuseum on selle teostanud muidugi palju uhkemalt, tunduvalt suurema hulga lisamaterjalide ja muu sellisega. Juba praegu on see kogu päris esinduslik ja loodetavasti muutub veel ulatuslikumaks ja suurepärasemaks. Eriti mõnus on see lehitsemise võimalus, mis jätab päris ehtsa raamatulugemise mulje (nojah, muidugi, veel mõnusam oleks seda teha e-raamatu või kuidas neid pisikesi jubinaid nimetataksegi vahendusel, aga tundub, et see võimalus ei ole veel vist teostatud või vähemalt ei leidnud ma veebileheküljelt märget selle kohta). Koos EEVAga (kus lehitsemine on paraku küll tavapärasem, ilma selle vahva lehekeeramise üleminekuefektita) annab see siinsete alade vanemast kirjavarast päris korraliku ülevaate ja mitte ainult ülevaate, vaid ka sissevaate.

Loetud: Diplomaatia 7-8/2009, Tuna 1/2007
Vaadatud: Pathfinder - Fährte des Kriegers (RTL)

No comments:

Post a Comment